sobota, 22 lutego 2014

Ciasto słonecznikowe z masą krówkową

W zeszłym tygodniu podczas spotkania rodzinnego byłyśmy z mama pod wrażeniem ciasta słonecznikowego które zaserwowała nam ciocia. Spróbowałyśmy odtworzyć je w domu "na próbę" przed nadchodzącymi imieninami taty :)



Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 czubate łyżki mąki tortowej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Oddzielamy białka od żółtek. Białka lekko ubijamy i dodajemy cukier, ciągle miksując. Kiedy piana będzie sztywna nadal ubijając dodajemy po jednym żółtko. Wsypujemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie i dokładnie mieszamy na gładką masę. Pieczemy w wyłożonej papierem blaszce przez ok 25-30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy w poprzek na dwa cienkie blaty.

Karmelizowany słonecznik:
  • 300g słonecznika
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka

Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem i dodajemy słonecznik. Ciągle mieszamy (serio, nie spuszczamy z oka ;) aż się zezłoci i zostawiamy do wystygnięcia. Ostudzony słonecznik kruszymy (użyłam tłuczka do ziemniaków :D)

Masa:
  • 1,5 kostki miękkiego masła
  • 1 puszka masy korówkowej
  • 2/3 karmelizowanego słonecznika
  • ewentualnie odrobina spirytusu/rumu ;)

Utrzeć masło na puszystą masę. Następnie łyżka po łyżce dodajemy masę korówkową aż uzyskamy gładką masę. (W tym miejscu można dodać trochę %%). Na koniec dodajemy słonecznik i wszystko dokładnie mieszamy.

Na biszkopt wykładamy ok. 2/3 masy. Przykładamy kolejnym blatem i rozprowadzamy resztę masy. Wierzch oprószamy pozostałym słonecznikiem.

  • Biszkopt mozna naponczować espresso
  • Ciasto najlepiej smakuje z dobrą kawą w dobrym towarzystwie :)

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz