![]() |
- 4 udka z kurczaka
- skórka z całej cytryny
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 duże ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
Udka dokładnie myjemy wkładamy do miski. Dodajemy wszystkie składniki marynaty którymi nacieramy dokładnie mięso. Odkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na cała noc.
Udka wykładamy na blasze wyłożonej folią aluminiową, polewamy pozostałą marynatą, przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika na 40-45 minut w temp. 180-200 stopni. Po tym czasie odkrywamy i pieczemy jeszcze 15-20 minut aż skórka się przypiecze.
Kuskus:
- 250g kaszy kuskus
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 szklanki bulionu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżka masła
- pieprz, sól
Cebulę i czosnek drobno siekamy i lekko przesmażamy na maśle. Kaszę wsypujemy do miski i zalewamy gorącym bulionem wymieszanym z przesmażoną cebulką. Przykrywamy na 5 minut do zaparzenia. Po tym czasie kasze doprawiamy pietruszką, pieprzem i solą do smaku.
Surówka:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1/2 ogórka zielonego
- 1 średnia czerwona cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 pomidor
- szczypiorek
sos paprykowo- ziołowy:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- pieprz, sól
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz