wtorek, 25 lutego 2014

Cytrynowo-ziołowe udka z kurczaka z kaszą kuskus i surówką

Dziś wracając z badań wpadłam do sklepu gdzie pracuje moja mama z okrzykiem "Co dziś na obiad?!". Mamusia na szczęście szybko przyniosła mi kilka udek z kurczaka i pobiegłam do domu coś ugotować zanim wszyscy zaczną jęczeć z głodu :P


Kurczak:
  • 4 udka z kurczaka 
na marynatę:
  • skórka z całej cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 duże ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Udka dokładnie myjemy wkładamy do miski. Dodajemy wszystkie składniki marynaty którymi nacieramy dokładnie mięso. Odkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na cała noc.
Udka wykładamy na blasze wyłożonej folią aluminiową, polewamy pozostałą marynatą, przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika na 40-45 minut w temp. 180-200 stopni. Po tym czasie odkrywamy i pieczemy jeszcze 15-20 minut aż skórka się przypiecze.


Kuskus:
  • 250g kaszy kuskus
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka masła
  • pieprz, sól

Cebulę i czosnek drobno siekamy i lekko przesmażamy na maśle. Kaszę wsypujemy do miski i zalewamy gorącym bulionem wymieszanym z przesmażoną cebulką. Przykrywamy na 5 minut do zaparzenia. Po tym czasie kasze doprawiamy pietruszką, pieprzem i solą do smaku.


Surówka:
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 pomidor
  • szczypiorek

sos paprykowo- ziołowy:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • pieprz, sól
Wszystkie warzywa kroimy w duże kawałki. Składniki sosu mieszamy w filiżance i dodajemy do warzyw. Delikatnie mieszamy do połączenia.


Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz