Składniki:
- puszka pomidorów
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 laski selera naciowego
- 1 duża cebula (u mnie czerwona)
- kilka plastrów boczku
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki: oregano/gałki muszkatołowej/mielonej papryki
- 1 płaska łyżka cukru
- sól, pieprz
- ryż
Gotujemy ryż w osolonej wodzie. W rondelku podgrzewamy pomidory, dodajemy pół szklanki wody i koncentrat pomidorowy. Gdy wszystko się zagotuje blendujemy do uzyskania gładkiego sosu. Seler i cebule podsmażamy na patelni przez 2-3 minuty tylko tyle aby lekko zmiękły i się podgrzały. Warzywa dodajemy do sosu, przeciskamy czosnek i przyprawiamy. Z racji że pomidory są dość kwaśne słodzimy sos i ewentualnie dodajemy łyżkę mleka. Boczek podsmażamy na suchej patelni aż się zbrązowi i będzie chrupiący. Na talerz wykładamy ryż, polewamy sosem, na wierzchu układamy paski boczku.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz