niedziela, 2 marca 2014

Ryż z sosem warzywnym i chrupiącym boczkiem

Niedzielny wieczór. Na zakończenie pierwszego marcowego weekendu trzeba było przygotować coś pysznego ale nie wymagającego większego zaangażowania. Jak zawsze wystarczyło włożyć głowę do lodówki i z kilku składników, szczypty przypraw w pół godziny powstała pyszna kolacja :)



Składniki:
  • puszka pomidorów
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 laski selera naciowego
  • 1 duża cebula (u mnie czerwona)
  • kilka plastrów boczku
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki: oregano/gałki muszkatołowej/mielonej papryki
  • 1 płaska łyżka cukru
  • sól, pieprz
  • ryż

Gotujemy ryż w osolonej wodzie. W rondelku podgrzewamy pomidory, dodajemy pół szklanki wody i koncentrat pomidorowy. Gdy wszystko się zagotuje blendujemy do uzyskania gładkiego sosu. Seler i cebule podsmażamy na patelni przez 2-3 minuty tylko tyle aby lekko zmiękły i się podgrzały. Warzywa dodajemy do sosu, przeciskamy czosnek i przyprawiamy. Z racji że pomidory są dość kwaśne słodzimy sos i ewentualnie dodajemy łyżkę mleka. Boczek podsmażamy na suchej patelni aż się zbrązowi i będzie chrupiący. Na talerz wykładamy ryż, polewamy sosem, na wierzchu układamy paski boczku.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz