niedziela, 9 marca 2014

Pieczony łosoś ze szpinakiem i risotto

Nie mogłam się powstrzymać jak zobaczyłam promocję na łososia. Uwielbiam go, kocham miłością szczerą, ale ze względu na jego cenę jest dla mnie rarytasem. Pobiegłam wiec do sklepu ostatnie pieniądze kupiłam niewielki kawałek ryby. Pomyślałam że taki przysmak wymaga godnej okrasy. Nie wyobrażałam sobie żeby zjeść go ze zwykłymi z ziemniakami ( o zgrozo!). Tak więc powstało do niego kremowe risotto i pachnący czosnkiem szpinak. Pycha! <3  A więc zaczynamy! :)



Dla 2 osób:

Łosoś:
  • filet z łososia
  • miękkie masło
  • pieprz
  • sól

Fileta delikatnie opruszamy solą i pieprzem. Kładziemy go nietypowo skórą do góry. Skórę smarujemy grubo miękkim masłem i wkładamy na 30 min do lodówki aby masło stwardniało. Rybę kładziemy na blasze wyłozonej folią aluminiową i pieczemy ok. 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Podczas pieczenia masło się rozpusci, łosoś nabierze maślanego smaku a skórka bedzie chrupiąca :)



Risotto:
  • 100g ryżu arborio
  • ok. 0,5 l bulionu warzywnego
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki masła
  • ok. 50ml białego wina
  • 50ml słodkiej śmietanki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz/ sól
Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy w garnku na maśle aż się zeszkli. Dodajemy do niej suchy ryż i podsmażamy ok 2 min. Dolewamy wino aby zahartować ryż. Gdy się wchłonie dodajemy do garnka odrobinę bulionu. Dopiero gdy cały się wchłonie dodajemy następną porcję i tak dalej aż ryż stanie się al dente. Pamiętajmy aby cały czas mieszać ryż aby się nie przypalił! Gdy uznamy że ryż jest już gotowy dodajemy do niego śmietankę, masło pieprz i gałkę. Jeżeli używaliśmy bulionu z kostki rosołowej już nie solimy.

Szpinak:
  • 200g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • łyżka śmietany/jogurtu
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich 
  • pieprz/sól

Plasterki czosnku smażymy na maśle. Dodajemy szpinak. Jeżeli jest świeży wystarczy go króciutko podmażyć, jeśli mrożony czkeamy aż się rozmrozi i zagrzeje. Dodajemy do niego przyprawy i łyżkę śmietany dla zageszczenia i dodania smaku.


Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz