Dla 2 osób:
Łosoś:
- filet z łososia
- miękkie masło
- pieprz
- sól
Fileta delikatnie opruszamy solą i pieprzem. Kładziemy go nietypowo skórą do góry. Skórę smarujemy grubo miękkim masłem i wkładamy na 30 min do lodówki aby masło stwardniało. Rybę kładziemy na blasze wyłozonej folią aluminiową i pieczemy ok. 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Podczas pieczenia masło się rozpusci, łosoś nabierze maślanego smaku a skórka bedzie chrupiąca :)
Risotto:
- 100g ryżu arborio
- ok. 0,5 l bulionu warzywnego
- 1 mała cebulka
- 2 łyżki masła
- ok. 50ml białego wina
- 50ml słodkiej śmietanki
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz/ sól
Szpinak:
- 200g szpinaku świeżego lub mrożonego
- 2 duże ząbki czosnku
- łyżka masła
- łyżka śmietany/jogurtu
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- pieprz/sól
Plasterki czosnku smażymy na maśle. Dodajemy szpinak. Jeżeli jest świeży wystarczy go króciutko podmażyć, jeśli mrożony czkeamy aż się rozmrozi i zagrzeje. Dodajemy do niego przyprawy i łyżkę śmietany dla zageszczenia i dodania smaku.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz