poniedziałek, 24 marca 2014

Polenta zapiekana z warzywami

W zeszłym tygodniu mama miała urodziny. Tata porwał ją na randkę do kina a ja w tym czasie postanowiłam upichcić coś dobrego. Tego samego dnia rano z konieczności spacerowałam po sklepie gdzie w oczy rzuciła mi się kaszka kukurydziana zwana polentą. Skojarzyło mi się że widziałam kilka przepisów na polentę a poza tym kiedyś w Grecji jadłam ją pod postacią zapiekanki z sosem w stylu bolońskim, serem feta i bakłażanami. Kaszka kosztowała grosze więc kupiłam ja z myślą eksperymentów w kuchni. Jak zawsze wystarczyło wygrzebać kilka składników z lodówki i powstała pyszna zapiekanka na urodzinową kolacje :)


Składniki na ok 6 porcji:

✿ spód:
  • szklanka polenty
  • ok. 700-800ml bulionu (może być z kostki)

✿ dowolne warzywa (u mnie):
  • 400g brokułów
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy

✿ mięso:
  •  pojedyncza pierś z kurczaka

✿ sos:
  • 200g śmietany 12%
  • 3 jajka
  • 100g startego sera
  • ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki granulowanego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • pieprz, sól

Bulion gotujemy na najmniejszym gazie, wsypujemy kaszkę i bez przerwy mieszamy aż cały płyn się wchłonie ale polenta będzie jeszcze lekko lejąca ale nie surowa. Zdejmujemy z gazu i wykładamy równą warstwę polenty we wcześniej natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
W tym czasie gotujemy w osolonej wodzie brokuły aż lekko zmiękną. Następnie dobrze odsączamy. Za pomocą obieraczki do warzyw z marchewki i pietruszki wycinamy wstążki, cebulkę kroimy w pióra i podsmażamy je szybko na odrobinie oliwy tak aby stały się al dente . Kurczaka kroimy w kostkę i również podsmażamy.
Na polentę wykładamy równą warstwą podsmażoną marchewkę, pietruszkę i cebulę, następnie układamy rózyczki brokuła, posypujemy kawałkami kurczaka i kukurydzą.
Śmietanę jajka, ser i przyprawy dobrze mieszamy trzepaczką i takim sosem zalewamy całą zapiekankę.
Pieczemy ok 35-45 min. w temp 200st.



Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz