niedziela, 2 marca 2014

Roladki z grillowanego bakłażana z serem feta

Wczoraj urządziłyśmy sobie z moja kochaną mamusią babski wieczór. Przygotowałam talerz przekąsek pasujących do schłodzonego, białego wina i dobrego filmu :)
Nowością w naszym jadłospisie stały się roladki z bakłażana którego raczej nie używamy w naszej kuchni. A szkoda, bo po ugrillowaniu staje się miękki i słodki dzięki czemu świetnie współgra ze słoną fetą.  Myślę że użyje go w najbliższym czasie do zapiekanek i sosów :)



Składniki:
  • 1 duży bakłażan
  • kostka sera feta
  • łyżka majonezu
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 laska selera naciowego
  • 1/4 czerwonej papryki
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • łyżka posiekanej bazylii
  • oliwa
  • sól

Bakłażana myjemy, odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż w plastry grubości ok 2mm. Układamy na talerzu, oprószamy delikatnie solą. Gdy pojawi się na nim "rosa" osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym i skrapiamy oliwą. Kładziemy na nagrzanej patelni grillowej i pieczemy aż bakłażan zmięknie i będzie miał brązowe prążki. Studzimy. Cebulę, seler, paprykę i bazylię drobno siekamy. Fetę i majonez rozgniatamy widelcem w miseczce. Dodajemy posiekane warzywa i przyprawiamy kolorowym pieprzem. Wszystko mieszamy.

Na każdy plaster bakłażana nakładamy łyżkę farszu i zawijamy w rulonik który możemy jeszcze przekroić delikatnie na pół. Aby roladka się nie rozwijała można przebić ją wykałaczką ale u mnie nie było to potrzebne ;)

Można podawać jako koreczki albo na rukoli jako składnik sałatki.

Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz